Naturen tar över: Workshops
18 sep 17:00 - 18:00

Naturen tar över: Workshops

Under snart två års tid har en grupp svenska och internationella konstnärer arbetat tillsammans med Österängens Konsthall och Biosfärområde Östra Vätterbranterna. Projektet har nu resulterat i sju offentliga gestaltningar på Österängen, som alla på något sätt relaterar till begreppen ”biologisk mångfald” och ”biosfärområde”. Nu välkomnar vi till en storslagen invigningshelg med workshops, performance och spännande samtal. Invigningshelgen smygstartar den 18 september med workshops och performance. Du kan välja mellan fyra olika workshops. Observera att de genomförs samtidigt, så du kan bara välja en.

Tid: Fredagen den 18 september kl. 17.00
Plats: Se respektive workshop

 

Workshop 1: Eldsoppa med Gemenskapspraktik

Vi lagar eldsoppa på raketspisen i Österängens Öppna Utekök vid kolonilotten och samtalar om människans långa och komplexa relation till eld. En eldsoppa är en het och stark soppa lagad över eld och bestående av gula, orangea och röda ingredienser. Max antal deltagare: 5 personer.

Workshop 2: En mörk ekololgi – Taktil ljudupplevelse med SymbioLab – INSTÄLLD PGA SJUKDOM

Inuti Symbiolabs mobila växthus utspelar sig ”en mörk ekologi” i form av ett spel med tarot-kort tillsammans med konstnärerna Julia Adzuki och Patrick Dallard. Deltagaren bjuds in att välja ett kort och uppleva en högläsning medans du ligger ovanpå instrumentet bAUM, ett akustisk och taktilt ljudinstrument. Högläsningarna resonerar genom kroppen medans de sjungs och spelas upp genom instrumentet. Sovande sinnen väcks upp till en materialitet som är levande och vibrerande, gränser återfinner porositet och affekten av den osynliga insidan.Varje performance är 10 min, besökarna bjuds in att delta antingen ensamma, med en vän eller familjemedlem som vittnen till upplevelsen. Ansiktsmasker kommer finnas tillgängliga.

Symbiolab startades 2009 av konstnärerna Julia Adzuki och Patrick Dallard. Symbiolab är ett mobilt loboratorium för relationell konst, ekologi och inlyssning. En förkroppsligad undersökning som inegrerar den ljudbaserade och somatiska utövningen av Deep Listening och Skinner Releasing i utforskandet av underliggande friktioner i den mänskliga klimatkrisen genom den sensoriska relationen mellan inre och yttre landskap. Lyssnandet genom alla sinnen, till jorden och till varandra är grunden till Symbiolabs praktik. Julia och Patrick är även medlemmar i Ljudtornet konstkollektiv, vilka skapar och kuraterar ljudkonstupplevelser i det gamla vattentornet i Gnesta, Sverige. Till Naturen tar över har de gjort verket ”Ekskolan” tillsammans med barn på Österängsskolan.

Workshop 3: Bland ekar, skalbaggar, bönder och adelsmän – om ekens natur och kulturhistoria

”Ekar och adelsmän skall tuktas unga” var ett talesätt på 1600-1700-talet. Följ med på en kort vandring och ta del av den fascinerande historien om eken – vårt kanske mest hatade och älskade träd, hemvist för närmare 1000 arter av insekter, lavar och svampar. Biosfärområdets arbetet för att bevara ekmiljöerna och dess arter kommer också att kommenteras på denna ek-exkursion med Claes Hellsten från Biosfärområdet.

Workshop 4: Bevara naturens former – barnworkshop

För yngre: Vi gör egna fat genom att gjuta i stora blad. För de allra minsta finns det olika växter att måla, sätta ihop och göra avtryck med.
För äldre: Vi gör egna fat, trampstenar och andra dekorationer i betong med avtryck från naturmaterial som löv, kvistar och blomstjälkar.
Om man är under 8 år måste man komma tillsammans med en vuxen. Det finns förkläden och material på plats, men kom gärna i oömma kläder och ta gärna med egna former eller dekorationer (tex. stenar, mosaik, osv) om du vill. Max antal deltagare: 20.
Plats: Den gula trailen på ängen mellan Österängskyrkan och Birkagården

På grund av pandemin krävs föranmälan till samtliga workshops. Workshoparna är kostnadsfria men antalet platser är begränsat. Först till kvarn!

Efter workshoparna blir det kvällsmat vid kolonilotten och därefter visas performanceföreställningen ”Light Pollution” på ängen. Även till dessa programpunkter krävs föranmälan.

BOKNINGSYSTEMET LIGGER NERE! RING 0708- 67 21 30 FÖR ATT UNDERSÖKA OM DET FINNS PLATSER!

Hela programmet med länkar till föranmälan för övriga programpunkter

SAMTLIGA PROGRAMPUNKTER PLANERAS ATT GENOMFÖRAS UTOMHUS! VID REGN KAN VISSA PROGRAMPUNKTER FÖRLÄGGAS TILL BIRKAGÅRDEN.

HELA PROGRAMMET

Här kan du läsa mer om projektet Naturen tar över.

 

 

<- Tillbaka till evenemang