På ÖK kolonilott  odlar vi grönsaker, blommor, bär och gemenskap.

Kolonilotten skapades våren 2020 på initiativ av Österängens Konsthall som en spinn-off på projektet ”Naturen tar över. Idag drivs kolonilotten tillsammans med boende, volontärer och andra ideella krafter. Välkommen att odla tillsammans med oss! 

ÖK Kolonilott ligger mitt på Österängen, på grässlänten nedanför hyreshusen på Orionvägen. Här finns ett flertal stora odlingsbäddar, en hugelbädd, en sagostig för barn, en gemensam fika- och arbetsplats och ett utekök med grill och raketspis.

Vi vill involvera allmänheten och göra platsen till ett samarbete mellan människor och med naturen där vi både lär oss att odla men också bidrar till den biologiska mångfalden.

Kolonilotten har blivit en mötesplats för alla  – familjer som bestämt träff med äldre släktingar på kolonilotten, familjer som lagat mat på det öppna uteköket, barn som tagit några tomater eller morötter på vägen hem från skolan och mindre barn som sprungit några varv på inte-nudda marken-banan.

Under odlingsträffarna, som vanligtvis är på onsdagar, lär vi oss tillsammans om allt som behöver göras i en trädgård. Till exempel uppdrivning av plantor, anläggning och täckodling. Vi har gemensamma skördefester då vi skördar det vi har odlat och lagar mat tillsammans.

Att delta i odlingsgruppen är helt gratis och kräver inga förkunskaper!

Jorddyrkare

Under 2022 pågår Österängens Konsthalls undersökande projekt ”Jorddyrkare” som utgår från kolonilotten. Vi kommer bjuda in konstnärer och experter som vi läser som ”Jorddyrkare”. Tillsammans utforskar vi 12 permakulturprinciper och hur vi tillsammans kan skapa lokala system där vi stödjer varandra i att skapa hållbara liv och hållbara samhällen där både psykiska och fysiska aspekter ingår. Vi kommer undersöka permakulturens applicerbarhet på praktisk odling och konstnärlig praktik

Permakulturen bygger på tre etiska grundprinciper:

  • Omsorg om jorden
  • Omsorg om människan
  • Rättvis fördelning

Vi kommertillsammans med odlingsgruppen utöva dessa principer praktiskt genom workshops där vi utforskar begreppet ”skogsträdgård” i anslutning till kolonilotten.

Du kan läsa mer om Jorddyrkare HÄR .

 Instagram
Facebook 

Vill du vara med? Kontakta kolonimästare Melina Pollack: melina.pollack@osterangenskonsthall.se

ÖK kolonilott stöds av Vätterhem

 

 

JUST NU PÅ KOLONILOTTEN:
Odlingsträff: varje onsdag 17-19