Hemligheter och farligheter - samtal om projektet KOJAN
26 maj 10:30 - 12:30

Hemligheter och farligheter – samtal om projektet KOJAN

En egen plats, fri från vuxnas blickar, som bjuder in till lek, fantasi och egen kreativitet.
I projektet ”Kojan” har barngrupper på Österängen och Huskvarna samarbetat med fyra konstnärer och konstnärsgrupper och tillsammans skapat lekplatser som bjuder in till spontan lek.
Välkommen till ett seminarium om hur man med medskapande- och deltagarmetoder kan skapa tillåtande platser för barn.

Den konstnärliga processen där konstnärer arbetat tillsammans med barn från förskolor, fritidshem och fritidsgårdar på Österängen och i Huskvarna  har pågått under hela våren. Nu står fyra gestaltade kojor färdiga, tre på Österängen och den fjärde i Huskvarna Folkets Park.

Medverkande: Hillevi Cecilia Högström Cathrine Paterson (Lekkontoret) Robin Tidblom & Ruben Wätte, Gunilla Lundahl, Maria Hammarsten, Åsa Mårtensson

Anmäl dig till fredagens seminarium här nedan senast den 23 maj!

PROGRAM:

10.30 Projektpresentationer: Hillevi Cecilia Högström, Lekkontoret, Robin Tidblom & Ruben Wätte

11.30: Fikapaus

11.45: Panelsamtal: Rum för barn: dåtid, nutid, framtid.
Hur har samhällets syn på barn påverkat utformningen av platser för barn? Vilken betydelse har den fria och spontana leken för barns utveckling och kreativitet? Hur kan konsten bidra till att skapa bättre förutsättningar för lek?  Ett samtal mellan Gunilla Lundahl och Maria Hammarsten. Moderator: Åsa Mårtensson.
Gunilla Lundahl är författare och journalist och var var projektledare för Moderna Museets omtalade utställning ”Modellen” 1968. Under stora delen av 1970-talet var hon redaktör för Arkitekttidningen och 1995 kom boken Hus och rum för små barn.
Maria Hammarsten är fil. lic. och universitetsadjunkt vid Högskolan för Lärande och Kommunikation i Jönköping och har varit följeforskare till projektet ”Kojan”. Hammarstens licentiatuppsats; Skogsträdgårdsvistelser ur barns perspektiv – Speglat under samtalspromenader handlar om barns utvecklande av ekologisk litteracitet, förebyggande av växtblindhet och en skogsträdgårds upplevelseerbjudanden.
Åsa Mårtensson är utvecklare på Folkrörelsernas Konstfrämjande Syd. Åsa Mårtensson har tidigare arbetat som projektchef för Kunskapsnav offentlig konst på Statens konstråd och har många års erfarenhet av arbete stadsutvecklingsprojekt och  metoder för konstpedagogik.

12.30: Lunch

14.00: Festligheter och invigning för deltagande förskolor, skolor och fritidsgårdar


PRAKTISK INFORMATION

Seminarium och lunch är kostnadsfritt. Anmälan krävs dock, anmäl dig här nedan.
Frågor och eventuella allergier eller andra önskemål, mejla: info@osterangenskonsthall.se

Observera att aghili/karlssons verk som skapats in samverkan med förskolan HallonEtt i Huskvarna invigs på ”FörVilda Folkets Park” i Huskvarna Folkets Park den 21 maj!

27 maj

11.00 Guidad visning av konstprojektet Kojan
Offentlig rundvandring med konstnärerna till de tre kojorna på Österängen

13.00 Vernissage

Hillevi Cecilia Högströms utställning  ”Att balansera på vildäpplen med en verktygslåda” öppnar på Österängens konsthall

Ingen föranmälan krävs till lördagens evenemang!

KOJAN är en del av Smålandstriennalen. Projektet drivs av Österängens Konsthall & Konstfrämjandet och finansieras av Kulturrådet och Region Jönköpings Län  Projektet samarbetar med Huskvarna Folkets Park, Biosfärområde Östra Vätterbranterna, Musik- och Teatervänner Riksteatern Jönköping och fritidshem och förskolor i Jönköpings kommun.
Läs mer om projektet 

 

 

 

 

<- Tillbaka till evenemang