VÄVDA RUM – Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst

4 maj 2023 8:30

Pressmeddelande:

Under sommaren arrangerar Österängens konsthall i samarbete med Sveriges Konstföreningar distrikt Jönköping utställningen Vävda rum – Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst. Vävda rum har vernissage den 20 maj samtidigt på drygt 130 orter i Sverige, vilket gör den till den geografiskt sett största utställningen som skapats i landet.

Genom att ladda ner appen Vävda rum kan besökaren uppleva och interagera med tio helt nya virtuella konstverk som befinner sig på offentliga platser i Huskvarna och Jönköping. Du kan till exempel jogga tillsammans med en virtuell kompis, bli jagad av en ren längs gatorna, skapa ett gemensamt ordmoln eller bygga en skulptur tillsamman med andra.
– Flera av konstnärerna har vi jobbat med förut, men inte på det här sättet, så det känns superspännande, säger Johanna Linder, verksamhetschef på Österängens konsthall.

Vävda rum är en unik utställning där tio konstnärer som arbetar med offentlig konst och augmented reality (AR) har tagit fram konstverk anpassade för offentliga platser som finns i de flesta kommuner. Det kan vara ett torg, en fontän, en gräsyta eller en öde tomt.

Tidigare var det offentliga rummet med sina torg och parker viktiga mötesplatser för kommunens invånare. I dag sker i stället många av våra möten och debatter i virtuella forum. På sina håll kan torg och andra offentliga platser därför upplevas som öde och otrygga. Med Vävda rum vill vi använda konsten för att åter befolka våra gemensamma platser och knyta ihop den virtuella och fysiska platsen och skapa nya mötesplatser. Under hela sommaren har kommunens invånare och besökare möjlighet att uppleva offentliga miljöer på nya och spännande sätt.

Vävda rum visar också att samtidskonsten med hjälp av den nya tekniken kan vara både lekfull, fantasifull och skapa nya spännande upplevelser oavsett geografi och tid på dygnet, utanför storstäderna och institutionernas väggar. Det är en utställning som vill att du tar kommunens offentliga platser i besittning och som sträcker ut en hand till nya möten och samtal med dess invånare och besökare.

– Vi arbetar alltid med att göra samtidskonsten tillgänglig för nya grupper. De här konstverken kan man uppleva på samma sätt som Pokémon Go, berättar Dan Nilsson, ordförande i Sveriges Konstföreningar distrikt Jönköping.

Konstnärerna som deltar i Vävda rum ärSpace Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James, SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Núñez del Prado och Rosalie Yu).

Kontakta oss gärna för mer information:

Marcus Gyllborg, Österängens konsthall
Tel: 076-626 0171
Epost: marcus.gyllborg@osterangenskonsthall.se

Dan Nilsson, Sveriges Konstföreningar distrikt Jönköping
Tel: 073-141 27 47
Epost: jonkoping@sverigeskonstforeningar.nu

Mer om Vävda Rum

  • Vernissage den 20/5. Utställningsperiod: 20/5 – 30/9 2023
  • Curator för Vävda rum är Ulrika Flink som är konstnärlig ledare på Konsthall C. Konst- och designstudion Untold Garden har utvecklat appen Vävda rum.
  • Läs mer om projektet och konstnärerna på: vavdarum.se
  • Projektet Vävda rum är initierat av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och finansieras av Postkodstiftelsen. Vävda rum är en del av Riksförbundet Sveriges Konstföreningars 50-årsjubileum (1973–2023). I Jönköping och Huskvarna sker utställningen i samverkan med Jönköpings kommun, kultur- och fritidsförvaltningen.

<- Tillbaka till nyheter