Konstfestival för barn kommer till Småland!

29 september 2021 15:51

Bästa Biennalen, som har funnits i Skåne sedan 2013, arbetar för att främja barns och ungas möte med samtida konst, bland annat genom att samordna en återkommande konstbiennal vartannat år. När Bästa Biennalen nu arrangerar den femte konstbiennalen är den större än någonsin och äger rum i hela södra Sverige under perioden 23 oktober till 7 november 2021. Konstbiennalens innehåll produceras av olika deltagande arrangörer såsom konstinstitutioner, aktörer från det fria kulturlivet och kommuner tillsammans med konstnärer. Under konstbiennalen får barn och unga möjlighet att uppleva och skapa konst tillsammans med sina vuxna, kompisar eller på egen hand genom att deltaga i arrangemang ledda av konstnärer.

3, 4 & 5 november kl 13-16 håller Österängens Konsthall kreativ barnworkshop under temat ”Min Gata”.

Vem bygger staden? Och vem bestämmer hur den ska se ut? Österängens Konsthall tycker att barnens röster är viktiga, kanske de viktigaste av alla.

I workshopen “Min gata” undersöker konstnärerna Karin Viktoria Johansdotter och Maggie Elkhouri tillsammans med barnen hur gatorna skulle kunna se ut när barnen får bestämma. Borde lyktstolparna vara rosa eller ska det odlas jordgubbar på taken? Det blir en workshop där barnen och konstnärerna med olika material och lekfulla tekniker gör en take-over av centrum i ett kollektivt konstprojekt där barnens idéer styr. Inget är omöjligt när vi tar över vår gata!

På den här workshopen kommer barnen tillsammans med konstnärerna att förvandla gågatan inne i Österängens centrum. I barnverkstaden i konsthallen tillverkar de gatumålningar och tillfällig graffiti av vinylplast, girlanger med textbudskap av papier-maché och en egen fantasistad, fylld med allt som barnen tycker borde finnas där de bor! Allt som skapas tillsammans kommer sedan att flytta ut på gågatan så att alla kan få se och uppleva hur staden blir när barnen får bestämma!

Konstnären Karin Viktoria Johansdotter närmar sig med ett naivistiskt bildspråk och klara, starka färger det tunga och det obekväma, för att lösa upp och synliggöra. I sitt arbete som konstpedagog arbetar hon med kollektiva processer och demokratisk och inkluderande metoder. Karins arbete med barn influerar i hög grad hennes eget konstnärliga arbete.

Konstnären Maggie Elkhouri experimenterar ständigt med nya metoder och tekniker och försöker tolka mänskliga känslor, platser och livet runt omkring oss genom sin konst. Kartong och papier-maché är återkommande material i hennes arbete. Maggie Elkhouri är född i Syrien och utbildad i Libanon och Grekland.

 

 

För mer information kontakta Jannie Sidenvik
jannie.sidenvik@osterangenskonsthall.se   0766278486

Karin Viktoria Johansdotter
karin.v.johansdotter@hotmail.com  0762348191

 

 

 

<- Tillbaka till nyheter