Sommar på Österängens Konsthall

15 juni 2023 11:57

I sommar bjuder vi på aktiviteter nästan alla dagar i veckan för stora och små! Sommarhäng är såklart tillbaka, kolonilotten står i full blom och vi bjuder på en uppsjö av olika konstupplevelser i och utanför konsthallen.   Vi ses i sommar!


Att balansera på vildäpplen med en verktygslåda

Utställning av Hillevi Cecilia Högström     torsdag – söndag    kl 11-16      tom 27 aug.

I centrum för ”Att balansera på vildäpplen med en verktygslåda” återfinns det som finns kvar av min gamla trädkoja. I början av 2018 återvände jag till mina barndomstrakter i Strömsberg, av en slump passerade jag en konstellation av fyra alar. Mellan dessa alar hängde ett par brädor uppspikade. Två år senare bestämde jag mig för att hämta det som fanns kvar av kojan, varje träbit, varenda rostiga spik. Nu har nedbrytningsprocessen avtagit, men sakta, sakta bryts fragmenten ner bit för bit, likt barndomsminnet. ”
– Hillevi Cecilia Högström                                                                                                                                                       läs mer

 


Sommarhäng

Tisdagar, onsdagar & torsdagar       kl 11-15      v.25-30

I sommar dyker den rullande konsthallen upp på Österängen igen! Hela sommaren, kan du komma till vår trailer utanför Birkagården för att måla, pyssla, odla, bygga, designa och skapa tillsammans med Karin, Milly och Maggie!
För alla barn mellan 6-12 år, yngre barn i målsmans sällskap.

Du hittar Sommarhäng utanför den gula trailern på gräsmattan mellan Birkagården och Svenska Kyrkan på Österängen. Helt gratis, ingen föranmälan behövs!

V. 31-32 är vi på Öxnehaga, tisdag, onsdag och torsdag kl 11-15.

Odlingsträffar på ÖK Kolonilott & Skogsträdgård

Drop in på tisdagar      kl 15-19       v. 25-35

Tillsammansodla med oss! Vi träffas varje tisdagseftermiddag på kolonilotten för att odla, skapa gemenskap och en underbar plats tillsammans. Vi gör olika saker varje vecka, beroende på vad platsen behöver. Att odla tillsammans har så många fördelar. Inte nog med att vi får ännu mer grönsaker och blommor, vi får också mer kunskap, mer kreativitet och mer gemenskap. Det innebär också mindre arbete och mindre ansvar eftersom vi alla hjälps åt. Bra, va? ÖK kolonilott är en plats där du både kan lära dig nya saker och testa dina egna idéer. Vid regn är vi inne på Österängens Konsthall. Ingen föranmälan eller förkunskaper behövs.

 

Trädgårdshäng på ÖK Kolonilott & Skogsträdgård

Drop in på fredagar     kl 14-16       v. 25-35

På fredagar träffas vi för ett mer informellt trädgårdshäng, det blir många nya ansikter och olika grupper som besöker oss. Vi njuter av trädgården tillsammans och låter lusten styra vad vi tar oss ann. Passar stora som små och trädgårdsvana samt nybörjare. ÖK kolonilott är en plats där du både kan lära dig nya saker och testa dina egna idéer. Vi bjuder på enklare fika. Inställt vid kraftigt regn. Ingen föranmälan eller förkunskaper behövs.

 

 

Guidad konstvandring i Österängens Skulpturpark

Fredagar      kl 14-15      v.25-32

Välkommen att följa med på en guidad konstvandring på Österängens skulpturpark. Sedan Österängens konsthall öppnade 2015 har ett 15-tal offentliga gestaltningar uppförts på Österängen och i Huskvarna och runt Vättern. Vandringen avslutas med fika på ÖK Kolonilott. Vill du besöka skulpturparken på egen hand finns en karta att hämta i konsthallen.

  • Vandringen tar cirka 45 minuter. Vi går på asfalterad gång/cykelväg som är tillgänglig med rullstol, men innefattar backar.
  • Vi samlas på Österängens konsthall kl. 14.00.
  • Gratis, ingen föranmälan behövs.
  • Inställt vid ösregn.

Konst på stan

Lördagar kl 10-14 i city

Våra praktikanter i gula tishor guidar dig till de offentliga konstverken i Jönköping, samt den virtuella utställningen Vävda rum som du upplever genom din telefon. Dessutom berättar de om Smålandstriennalen som pågår i hela Småland i sommar. Vi ses på stan!

 

Vävda Rum

Dygnet runt, alla dagar tom 30 september.

Välkommen att uppleva tio virtuella konstverk i de offentliga rummen i Jönköping och Huskvarna. Du upplever dem genom att ladda ner vävda rum- appen till  din mobiltelefon. Vävda rum är en unik utställning där tio konstnärer som arbetar med  augmented reality (AR) har tagit fram konstverk anpassade för offentliga platser. Det kan vara ett torg, en fontän, en gräsyta eller en öde tomt. Du kan till exempel jogga tillsammans med en virtuell kompis, bli jagad av en ren längs gatorna, skapa ett gemensamt ordmoln eller bygga en skulptur tillsamman med andra. Ett av AR verken finns här på Österängens Centrum utanför butiken Garnhyllan. Läs mer

Omställningsjuntan

Frigör din skapandekraft genom praktisk omställning. Under ett antal workshops får du träffa konstnärer, trädgårdsmästare och slöjdare som delar med sig av sina kunskaper om allt ifrån ätbara växter till hur du täljer din egen sked. Alla workshops äger rum på ÖK Kolonilott och Skogsträdgård. Allt är gratis och inga förkunskaper behövs.

Skogsskafferiet – Christian Cederwall 27 juni kl. 18-20
Följ med på exkursion i närområdet och lär dig mer om ätbara växter som du kan plocka helt gratis i naturen.

Från skräp till skatt – Linnea Bertlin 4 Juli kl. 17-19
Återbruka ditt skräp till ett användbart smycke tillsammans med en smyckeskonstnär.

Fler event tillkommer!

<- Tillbaka till nyheter