Vildtulpaner och klockliljor – Ukraina har en unik flora av lök- och knölväxter. Ukrainska biologer och botaniker har under flera år samlat bilder och material för att kunna ge ut “Flora of Ukraine”.
Sedan kom kriget och projektet stod utan finansiering.
Nu ger Österängens Konsthall och Biosfärområde Östra Vätterbranterna ut en serie vykort med ukrainska vårblommor. Alla intäkter går oavkortat till “Flora of Ukraine”.

 

Våren 2022 sände Sveriges Radio en serie intervjuer med ukrainska forskare om hur kriget påverkat dem och deras arbete. Två av dem var biologerna Olesya Bezsmertna, universitetet i Kyiv, och Andriy Novikov, naturhistoriska museet i Lviv. De berättade om hur de nu arbetade på volontärcentrum samtidigt som de försökte hålla kontakt med sina studenter och kollegor över internet. Hur de försöker skydda hundraåriga herbarium för att förstöras av fukt och hur de bär ner ömtåliga mammutskelett i källaren för att skydda dem mot bombanfall.

De berättade också om projektet “Flora of Ukraine”. Det startades 2016 av botanisten Mykyta Peregrym som en facebookgrupp med data om landets flora samt nyheter inom botanik och miljö. Idag har gruppen 20 moderatorer från vetenskaps-, utbildnings- och miljöinstitutioner.
Den kunskap och det stora bildmaterial som samlats skulle 2022 ha publicerats i bokform som ”Ukrainas Ephemorida flora” (omfattar lök och knölväxter).
Kriget har dock förhindrat utgivningen.

När Österängens Konsthall och Biosfärområde Östra Vätterbranterna fick höra talas om projektet och kom i kontakt med forskarna, bestämde man sig för att försöka hjälpa till.

Sammanlagt har fem vykort med fem olika motiv från floran tagits fram. 

Intäkterna från försäljningen går oavkortat till finansieringen av “Flora of Ukraine”. 

Genom att köpa och skicka vykorten skickar du hopp om fred och en ny vår till alla de som fått sina liv och sitt arbete sönderslaget av kriget.

Mejla för mer information: info@osterangenskonsthall.se

Flora of Ukraine

Köp vykorten här

Infoblad Flora of Ukraine