Konstverk sjösatt på Vätterns botten

9 mars 2022 13:17

Nu finns ett konstverk i form av ett runt bord på fem meters djup i Vättern utanför Hästholmens hamn.
Det är konstnären Katarina Vallbos verk ”Viska, lyssna” som är en del av Österängens Konsthalls projekt ”Rätten till Vättern”.
Till konstverket hör också fem stolar som ska placeras ut i fem kommuner runt Vättern under våren.

Tisdagen den 8 mars sjösattes Katarina Vallbos verk ”Viska, lyssna” på sjöbotten utanför badviken i Hästholmen. Skulpturen består av ett ramverk i ekträ som är fyllt med spillbitar av kalksten från Borghamn. Verket kom på plats med hjälp av dykare och fartyget m/s Pricken.

– Jag vill försöka ge Vättern en röst och för att göra det bjuder jag in till ett runda bordssamtal under vattenytan. Där fiskar, växter och andra vattenlevande organismer kan samlas och uttrycka sin vilja och där vi som människor kan slå oss ned på stolarna runt Vättern och lyssna, säger Katarina Vallbo.

Under våren kommer fem stolar i ekträ tillverkade av konstnären installeras i fem komuner runt Vättern: Jönköping, Ödeshög, Vadstena, Karlsborg och Hjo. På samma platser kommer man också kunna hämta en sten med texten ”Jag lyssnar” ingraverad och genom att kasta tillbaka den i sjön, ingå ett avtal med Vättern: att förbinda sig att försöka lyssna på vad Vättern vill.
Invigning av hela konstverket sker någon gång i maj månad.

Pressbilder kan laddas ner här: https://1drv.ms/u/s!AsvrTCleDSMCg7YV2L94yE4b27DtgQ?e=8OHbGm
Obs! Ange fotografens namn: Anna Hållams

Kontakt:
Johanna Linder, verksamhetschef Österängens Konsthall
Epost: johanna.linder@osterangenskonsthall.se
Tel: 0768-610 900

 

 

 

<- Tillbaka till nyheter