Kulturrådet beviljar Österängens Konsthall verksamhetsbidrag

18 november 2016 17:20

pressmeddelande Kulturrådet 2016-11-18

MER BILD- OCH FORMKONST UTANFÖR STORSTÄDERNA

Kulturrådet har beslutat att fördela cirka 11,6 miljoner kronor till bild- och formkonst. Minst 1 977 000 kronor av beloppet ska användas som utställningsersättning till konstnärer. Det är en högre del av stöden än tidigare år och ska bidra till att ge konstnärer möjlighet att få betalt när de ställer ut.

 

Fler aktörer utanför storstadsregionerna får stöd den här omgången. För att främja regional spridning av kvalitativ bildkonst samt konstnärlig utveckling och förnyelse, får tre nya aktörer verksamhetsbidrag. Österängens konsthall i Jönköping och Galleri Se konst i Falun får 75 000 kronor och Rejmyre Art Lab i Finspång får 85 000 kronor.

Projektbidrag har bland annat beviljats med 90 000 kronor till Härke konstcentrum i Jämtland, 100 000 kronor till Performing Craft i Kungsbacka, Halland och 140 000 kronor till Konst i Dalarna i Smedjebacken.

För att främja konstnärlig utveckling och förnyelse beviljas även Röda Sten Konsthall 650 000 kronor för Göteborgs internationella konstbiennal 2017. Svenska konstnärers förening i Stockholm får också 100 000 kronor som ny aktör inom verksamhetsbidraget.

Omfattande internationell verksamhet bedrivs av de aktörer som beviljas bidrag. Bland annat sker samarbeten med Pakistan, Sydafrika och Portugal. Verksamhet som riktas till barn och unga har ökat bland de aktörer som får bidrag.

Många sökande med kvalitativ verksamhet har ansökt om projekt- och verksamhetsbidrag och Kulturrådet har behövt göra hårda prioriteringar.

<- Tillbaka till nyheter