Österängens Konsthall utvalt till stort konstprojekt

14 november 2016 21:08

Pressmeddelande 2016-11-14

monument_promo
Österängens Konsthall utvalt till stort konstprojekt

Österängens Konsthall har tillsammans med 12 andra projekt valts ut till PostkodLotteriets Kulturstiftelses satsning “Oväntade platser”.
I projektet “Monument (Österängen)” kommer österängsborna själva att få skapa skulpturer  med utgångspunkt från egna minnen, erfarenheter och upplevelser.
Projektet får 200 000 kronor.

– Det här är en viktig satsning, inte bara för oss, utan för hela Österängen och vi är väldigt glada över att ha blivit utvalda, säger konsthallens ordförande Marcus Appelberg.
Projektet kommer att genomföras tillsammans med konstnären Mattias Åkeson. Han kommer att bjuda in boende i området till en rad workshops där man tillsammans tar fram skissförslag och modeller för hur ett monument skulle kunna se ut.
– Historiskt har vi byggt monument över krig, kungar och katastrofer. Vårt projekt handlar om den vanliga människan – personliga berättelser som blir kollektiva, säger Mattias Åkeson.
Projektet inleds i december 2016 och avslutas i juni 2017 med en stor utomhusutställning på Österängen där några av skisserna kommer att uppföras i fullformat.
– Genom kreativa workshops och en utställning ger Österängens Konsthall invånarna på Österängen möjlighet att delta i frågor som handlar om den konstnärliga utsmyckningen av sin närmiljö. På så vis är projektet ett bra exempel på hur kultur kan skapa oväntade möten på nya platser. Vi är stolta över att stödja Österängens Konsthall i detta arbete, säger Angelica Månsson-Gerde, general manager för PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Kontaktpersoner

Mattias Åkeson, konstnär.
Tel: 0704-261924
Epost: contact@mattiasakeson.com

Johanna Linder, verksamhetschef, Österängens Konsthall.
Tel: 073-7767045
Epost: johanna.linder@osterangenskonsthall.se
Österängens Konsthall öppnade i oktober 2015 och har sedan dess etablerat sig som en betydande aktör på den regionala konstscenen i Jönköpings län. Österängens Konsthall verkar mitt i ett miljonprogramområde och driver utöver en ambitiös utställningsverksamhet med inriktning på svensk och internationell samtidskonst, också barnverkstad, språkkafé, föreläsningar och workshops. Konsthallen drivs av en ideell förening som idag har 250 medlemmar.

<- Tillbaka till nyheter