På ÖK kolonilott  odlar vi grönsaker, blommor, bär och gemenskap.

Kolonilotten skapades våren 2020 på initiativ av Österängens Konsthall som en spinn-off på projektet ”Naturen tar över. Idag drivs kolonilotten tillsammans med boende, volontärer och andra ideella krafter. Välkommen att odla tillsammans med oss! 

ÖK Kolonilott ligger mitt på Österängen, på grässlänten nedanför hyreshusen på Orionvägen. Här finns ett flertal stora odlingsbäddar, en hugelbädd, en inte nudda marken-bana för barn, en gemensam fika- och arbetsplats, ett utekök med grill och raketspis och inte minst en spirande skogsträdgård.

Vi vill involvera allmänheten och göra platsen till ett samarbete mellan människor och med naturen där vi både lär oss att odla men också bidrar till den biologiska mångfalden.

Kolonilotten har blivit en mötesplats för alla  – folk som bestämmer träff med släktingar och vänner på kolonilotten, familjer som lagar mat på det öppna uteköket, barn som tar några hallon eller morötter på vägen hem från skolan och mindre barn som springer några varv på inte-nudda marken-banan.

Under odlingsträffarna, som vanligtvis är på tisdagar, lär vi oss tillsammans om allt som behöver göras i en trädgård. Till exempel uppdrivning av plantor, kompost och att uppmärksamma trädgårdens behov. Vi har gemensamma skördefester då vi skördar det vi har odlat och lagar mat.

Att delta i odlingsgruppen är helt gratis och kräver inga förkunskaper! (Men vi blir såklart glada om du vill stötta verksamheten genom att bli medlem)

Skogsträdgården

Under 2022, i samband med projektet ”Jorddyrkare” började skogsträdgården växa fram i anslutning till kolonilotten.
Från den tydligt organiserade kolonilotten löper slingriga stigar mot en annan typ av landskap. Stigarna är kantade av vilda ängsblommor och smultron. Runtomkring surrar det av liv. Humlor, bin, fjärilar och trollsländor har naturliga mat-och boendemiljöer. För oss människor finns det sittplatser i solen och något ätbart att skörda från tidig vår till sen höst. Skräpiga högar av trädgårdsskrufs blir dyrbara boendemiljöer för smådjur. Den här platsen är till för allt som lever.

Här finns det mycket att observera för att fördjupa sin förståelse av naturen. Blommor, svampar och djur följer säsongerna. I flädern byggdes det ett fågelbo under våren och under rabarbern sitter en harunge – vi struntar i att skörda rabarber tills den hittat ett nytt bo. Kanske under någon av buskarna?

Vad är en skogsträdgård?

Skogsträdgården är en plats som efterliknar naturens system att växa med olika typer av vegetation i flera lager som kompletterar varandra genom sina olika egenskaper. I skuggan av flädern växer skuggälskande funkia och ormbunkar som kan skördas som delikatessprimörer likt sparris på våren, i solen klänger sig en vindruvsranka upp i trädet och använder det som stöd att klättra på. Till hösten vissnar bladen och blir kompostnäring till undervegetationen.

Landskapet kommer med tiden få mer och mer naturlig karaktär i takt med att utvalda träd, buskar, perenner och örter utvecklas och får samspela likt skogens harmoni.

Skogsträdgården är designad av konstnären och certifierade permakulturdesignern Niclas Hallberg, som också är vår ovärderliga rådgivare i allt som rör permakultur.

Jorddyrkare

Under 2022 pågick projektet ”Jorddyrkare” som utgick från kolonilotten. Tillsammans med ett antal konstnärer och experter som vi läser som ”Jorddyrkare”, utforskade vi 12 permakulturprinciper och hur vi tillsammans kan skapa lokala system där vi stödjer varandra i att skapa hållbara liv och hållbara samhällen, där både psykiska och fysiska aspekter ingår. Undersökandet avser permakulturens applicerbarhet på praktisk odling och konstnärlig praktik

Permakulturen bygger på tre etiska grundprinciper:

  • Omsorg om jorden
  • Omsorg om människan
  • Rättvis fördelning

Ttillsammans med odlingsgruppen utövas dessa principer praktiskt genom workshops och i anläggning av en skogsträdgård i anslutning till kolonilotten.

Du kan läsa mer om Jorddyrkare HÄR .

 

Instagram
Facebook 

Vill du vara med? Kontakta kolonimästare Melina Pollack: melina.pollack@osterangenskonsthall.se

ÖK kolonilott stöds av Vätterhem och NBV

 

 

JUST NU PÅ KOLONILOTTEN:
Första träffen 1 april kl. 17