SUSPENSION, MOTIFS AND GAME / ÅSA CEDERQVIST
27 aug - 02 okt

SUSPENSION, MOTIFS AND GAME / ÅSA CEDERQVIST

 

“Varför är vi så beroende av konkreta och precisa beskrivningar? Varför kan vi inte bara hänge oss till det okända?Är det inte så att det okända och främmande redan finns inom oss?”

Åsa Cederqvist går nära. In. In i det kroppsliga, i det smutsiga, i det vi sällan talar om men ofta upplever. Hennes värld begränsas dock inte av det feminina eller den kvinnliga kroppen – snarare blir de egna fysiska upplevelserna en trampolin för en resa in i det allmänmänskliga – och ut i det okända. Hon prövar våra förväntningar och osäkrar de materiella tillstånden.

I “Suspension, Motifs and Games” på Österängens Konsthall visar Cederqvist bland annat filmverken “The Cabinet” (2011) och “Civilization – The Pleasure Principle (2013). “The Cabinet” utforskar ett tillstånd som kan benämnas som förspråkligt där begrepp som instinkt, födelse och förödelse tar oss till vårt gemensamma undermedvetna. I “Civilization – The Pleasure Principle” kläs vår egen upphöjda och konstlade tillvaro av på ett brutalt sätt när vi får följa avloppsvattnets väg genom de olika reningsprocesserna. I en tredje del ”Laborations” (2013- pågående) samlas arbeten ur olika research, bl.a. en tvålskulptur framställd av återvunnet fett och ett abstrakt textilprint som instinktivt väcker känslor av både äckel, lust och lek.

” [—] Jag undrar varför det är så ofta vi vill definiera tillstånd som det ena eller det andra, och foga in saker i system….. Jag är intresserad av den nyfikna människan som vill upptäcka nya saker, och som undrar och provar, smakar, luktar och letar och bygger och böjer och leker sig fram. Precis som vi upptäcker möjligheterna i oss själva, men också i våra medmänniskor och i resurserna på vår jord. Saker är inte alltid som de verkar. Det kan se ut på ett sätt men vara något annat. Se det mångbottnade och lita på andra sinnen än de rationella.”

–  Åsa Cederqvist

Åsa Cederqvist är född i Stockholm 1975. I sin konst arbetar hon med film, skulptur, performance och fotografi. Hon har bland annat ställt ut på Norrköpings Konstmuseum, Varbergs konsthall, Bonniers Konsthall, Tensta Konsthall, Wetterling Gallery samt i städer som Venedig, Berlin, Barcelona, Mexico city och Belfast. Hon arbetar som lektor i konst på Konstfack, avdelningen för Textil, och har arbetat som regissör av reklamfilm och ibland gör hon även musikvideos, senast i år för artisten Marit Bergman. I höst flyttar Åsa Cederqvist till Berlin för ett års vistelsestipendium på Kunst Werke och Kunstlerhaus Bethanien i Berlin genom Konstnärsnämnden/IASPIS.

Utställningen genomförs med stöd av Region Jönköping och NY Collective

Var vänlig att observera att utställningen, som bland annat innehåller videoverk med ljud, inte kan visas till till fullo under torsdagar mellan kl. 17.30-19.00, då det är språkkafé i konsthallen.
Den 23 september är konsthallen stängd för konferens, då visas utställningen endast mellan kl. 10.00-11.00.
Den 1 oktober är det poesifestival i konsthallen och utställningen visas då i sin helhet endast mellan kl. 11.00-12.00.

<- Tillbaka till evenemang