Smålandstriennalen filmvisning & panelsamtal: Att ha rätt
23 sep 14:00 - 16:00

Smålandstriennalen filmvisning & panelsamtal: Att ha rätt

Välkommen till filmvisning med efterföljande panelsamtal av David Torstenssons film ”Att ha rätt”.  Filmen, som premiärvisas på Fokus på Stadsbiblioteket i Jönköping, är en del av ett filmprojekt som tar sin utgångspunkt i exempel på kristen och kommunistisk organisering i en småländsk kontext.
Visningen sker i samarbete med Smålandstriennalen och Österängens konsthall.

I essäfilmen Att ha rätt ställs en pappas engagemang i ett litet kommunistiskt förtruppsparti i relation till hans frikyrkliga bakgrund genom ett berättarjag. Kan det klasslösa samhället och himmelriket sägas likna varandra i respektive löfte om en annan värld? Och hur kan ett teologiskt perspektiv bidra till att omformulera pappans politiska arv?

I ett publikt samtal direkt efter filmvisningen diskuterar konstnären David Torstensson sin film tillsammans med Peter Karlsson, teolog och lektor i religionsvetenskap på Högskolan i Jönköping och Elisabeth Hjorth, författare och professor i litterär gestaltning vid HDK-Valand i Göteborg. Filmen är cirka 35 minuter och samtalet en timme långt. Att ha rätt utgör ena delen av det tvådelade filmprojektet ”För sen ankomst” som tar sin utgångspunkt i enskilda exempel på kommunistisk och kristen organisering i ett småländsk sammanhang. Filmprojektets  andra del, Läsesällskapet, prövar att mäta närhet och distans till den lilla väckelserörelsen åkianerna som i slutet av 1700-talet ska ha kollektiviserat sin egendom för att tjäna Gud på heltid.
Observera att filmen visas på Biograf Fokus på Stadsbiblioteket i Jönköping!

Fri entré!

<- Tillbaka till evenemang