Presentation: Flora of Ukraine, Ukrainian Nature Conservation Group
04 maj 13:00 - 14:00

Presentation: Flora of Ukraine, Ukrainian Nature Conservation Group

I en presentation på Österängens konsthall presenterar biologer och botaniker från Ukraina arbetet med att ta fram Ukrainas första populärvetenskapliga flora om Ukrainas lök- och knölväxter, som skedde i samarbete med Österängens konsthall och Biosfärområde Östra Vätterbranterna. Representanter för Ukrainian National Conservation Group, UNCG, kommer också att berätta om arbetet med att kartlägga den ecocid som pågår i Ukraina som en följt av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

I samband med krigsutbrottet våren 2022 inledde Österängens konsthall tillsammans med Biosfärområde Östra Vätterbranterna ett projekt för att stödja utgivningen av ”Flora of Ukraine” – en populärvetenskaplig flora med ukrainas lök- och knölväxter.

Projektet “Flora of Ukraine” startades 2016 av botanisten Mykyta Peregrym som en facebookgrupp med data om landets flora samt nyheter inom botanik och miljö. Idag har gruppen 20 moderatorer från vetenskaps-, utbildnings- och miljöinstitutioner.

Genom att trycka vykort med motiv från floran och sälja här i Sverige kunde den första delen av floran finansierieras ges ut och delas ut gratis på skolor, universitet och i nationalparker. En andra del är finansierad och under produktion.

Välkommen till en presentation om Flora of Ukraine och det arbete UNCG gör med att kartlägga och dokumentera den ecocid som pågår i landet som en följt av Rysslands krig.

  • Dr. Olha Chusova, M.G. Kholodny Institute of Botany, NAS of Ukraine
  •  Dr. Sofia Sadogurska , M.G. Kholodny Institute of Botany, NAS of Ukraine, UNCG, Flora of Ukraine
  • Tetiana Shamina, Head of Communications, UNCG
  • Valeriia Kolodezhna, Wetland Ecologist, UNCG

Fri entré, lunch och fika finns att köpa på plats!

 

<- Tillbaka till evenemang