SKOGEN, MÄNNISKORNA, DJUREN OCH JAG - Teckningar av Nina Hemmingsson
06 mar - 01 maj

SKOGEN, MÄNNISKORNA, DJUREN OCH JAG – Teckningar av Nina Hemmingsson

 

Nina Hemmingsson (född 1971) är en av Sveriges främsta serietecknare. Hon debuterade 2004 med seriealbumet “Hjälp!” tillsammans med Sara Olausson och har sedan dess kommit ut med ett flertal seriealbum, samt diktsamlingen “Det var jag som kom hem till dig” (2012).

Hemmingsson tecknar ofta enrutingar. Hennes bilder brukar beskrivas som svartsynta och humoristiska och har gjort henne till någon av en feminstisk ikon – trots att bilderna snarare blottar tillkortakommanden än triumfer.

I utställningen “Skogen, människorna, naturen och jag” på Österängens Konsthall får Hemmingssons flickor, kvinnor och tanter sällskap av mer svårdefinierade figurer  – små djur, arga drakar, hålögda skelett. De raka linjerna har blivit kantiga och tycks ofta ristade, snarare än ritade på pappret. Hemmingsson använder sig här av ett uttryck som liknar barnets: omedelbart, direkt, ocensurerat.

Flera av bilderna har publicerats på Aftonbladets kultursida och kan ses som kommentarer till samhällsdebatten – men också som en påminnelse om våra allra mest primitiva känslor under de putsade fasaderna.
Kanske är vi bara  små, små djur?

 

Den 23:e april kommer Nina Hemmingsson till konsthallen för ett författarsamtal, läs mer här.

 

Video från SVT Kulturnyheterna

<- Tillbaka till evenemang