Konstaktion Vättern Runt
19 jun

Konstaktion Vättern Runt

Det blir inget cykellopp som vanligt  runt Vättern den 19 juni – men det blir ett konst-race!
Den 19 juni kraftsamlar kultur- och miljöaktivister längs hela Vätterns östra sida för att uppmärksamma en av Europas största dricksvattentäkter.
Längs med Vättern, från Jönköping till Vadstena, manifesterar vi för att tillsammans rädda vår sjö. Manifestationen är en del av projektet “Rätten till Vättern” som drivs av Österängens Konsthall tillsammans med en rad kultur- och miljöorganisationer runt Vättern. 

PROGRAM

VADSTENA: Manifestation på cykel
I Vadstena genomför Konstkollektivet Ugglan en workshop och manifestation för Vättern. Kom och cykla för Vättern med oss! Vi träffas i Vadstena Folkets Park och tar oss in till stan med masker, fanor och vimplar!
Plats: Vid Blå Flickan i Vadstena Folkets Park
Tid: 11.00
Arrangör: Konstkollektivet Ugglan

HÄSTHOLMEN: Stort gemensamt konstverk
Hästholmens Bygdegård och Omkultur gör ett stort gemensam konstverk på Hästholmen.
Plats: Hästholmens hamn
Tid: Från 11 och framåt
Arrangör: Hästholmens Bygdegård och Omkultur

GRÄNNA: Jam session med Grenna Bluegrass
Grenna Bluegrass Festival jammar på torget i Gränna.
Plats: Torget i Gränna
Tid: 14-16
Arrangör: Grenna Bluegrass

JÖNKÖPING: Kollektivt konstverk på Vätterstranden
I Jönköping skapar vi en gemensam, tillfällig målning på gångvägen längs med Vätterstranden. Kom och var med och bidra till en maffig helhet!
Plats: På gångvägen nedanför Rosa Villan
Tid: 12-16
Arrangör: Österängens Konsthall

ONLINE: En viral saga av Carl Fredrik Holterman
Det är nu eller aldrig! Då måste alla hjälpa till. Välkommen att följa en Instagram-berättelse om några döda kulturpersonligheters kamp för Vätterns framtid. Ellen Key, Verner von Heidenstam, Den Heliga Birgitta och John Bauer. Tillsammans bestämmer de sig för att åka Vättern runt och se hur Vättern och Vätterkulturen mår. Ellen och Verner är peppade. John Bauer är lite rädd för att ge sig ut på sjön, men den Heliga Birgitta lugnar honom och säger att hon har några verkligt starka böner i beredskap om det kniper.
Den 19:e juni är det dags att ge sig ut på böljan den blå, medan den ännu är blå!
Plats: Instagram @ellenvernerbirgittajohn

Vill du eller din organisation/grupp vara med och uppmärksamma Vättern den 19 juni? Kontakta Österängens Konsthall på info@osterangenskonsthall.se

Vättern förser uppemot en halv miljon svenskar med dricksvatten och är hem åt ännu fler fiskar, fåglar, däggdjur och växter. I  projektet “Rätten till Vättern”  prövar vi konstens förmåga att kommunicera kring vår tids ödesfrågor med utgångspunkt i Vättern och den miljöförstöring som hotar den.

 

<- Tillbaka till evenemang