Framtiden tillhör dem som tror på skönheten i sina drömmar
17 aug - 22 sep 00:00

Framtiden tillhör dem som tror på skönheten i sina drömmar

Utställningens titel – Framtiden tillhör dem som tror på skönheten i sina drömmar –  är ett citat av Eleanor Roosevelt och relaterar till tankar presenterade av science fictionförfattaren Samuel R Delany. I boken Starboard Wine (1984) menar han att science fiction som genre, snarare än att handla om framtiden, utforskar samtidens potential. Denna idé är ofta närvarande i Sam Hultin’s konstnärliga arbete och fungerar som utgångspunkt i hens utställning på Österängens konsthall.

I utställningen visas fyra videoverk gjorda mellan 2012 och 2018 samt en ny platsspecifik stadsvandring – skapad tillsammans med hbtqia+personer boende i Jönköping.

Stockholm konstsim herr ber om ursäkt (2012) är en dokumentation av ett performance.  I performancet lämnar Hultin över mikrofonen till Svante Larsson – en medlem i Stockholm konstsim herr – som hen menar vill framföra ett brev som Svante själv har skrivit. Brevet är en analys av samtidens omåttliga fascination och hyllande av ett manligt konstsimslag bestående av vita män i Stockholm varav de flesta arbetar inom media. Laget har generellt ingen idrottsbakgrund och är inte särskilt skickliga konstsimmare men har trots detta fått ett otroligt medialt genomslag med ett flertal dokumentärer, spelfilmer, reportage etc. gjorda om dem. Performancen ifrågasätter om laget verkligen är de feministiska förkämpar som de porträtteras som och slutar med en ursäkt från Svante.

Segern i förskott (2017) visar en grupp hbtqia+personer som håller tacktal i en tom teaterlokal. Inspirationen för verket kom från Saga Beckers tacktal efter att hon som första transperson vunnit en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll 2015 och tankar kring vilka drömmar och möjligheter hennes tal väckte hos framförallt andra transpersoner.

I videoverket Innan vi fanns (2017) läses en text bestående av kulturella referenser som relaterar till termen queert läckage. Termen refererar till karaktärer och händelser inom populärkulturen som, i brist på queer representation, kan läsas som queera, även om det inte varit upphovspersonens intention. Dana Scully i Arkiv X, sjöhäxan Ursula i Lilla sjöjungfrun, Tintomara i Drottningens juvelsmycke, Virginia Woolfs Orlando –  filmer, karaktärer och böcker som bildar en slags genre – en queer referensram som i många fall överskrider nationell identitet, kön och ålder.

I den nyaste videon – Love letter to Isak, Liam, Wissam, Ilon, Suma, Elize, Maksim, Saga, Benjamin, Jija, Jan Elisabeth, Birk, Anja and to you. (2018) läses ett kärleksbrev. Inför videon intervjuade Hultin personer som är kära i en trans- eller icke-binär person. Texten i videon är ett kollage av de olika historierna, lästa av de intervjuade till deras partners och ett kärleksbrev till alla trans- och icke-binära personer.

I utställningen visas också projektet Mitt queera Jönköping som är en queer stadsvandring berättad i jag-form, som utifrån skrivworkshops och intervjuer med lokala hbtqia+personer berättar delar av Jönköpings queera historia. Stadsvandringen är ett samarbete mellan Österängens konsthall och Jönköping Qom ut! och kommer genomföras den 21 augusti under Jönköping Pride. På konsthallen visas kartan och audioguiden till vandringen. Projektet är producerat med stöd av Jönköpings kommun.

Sam Hultin (f.1982) gick ut Konstfack 2012 och arbetar med performance och video utifrån sitt intresse för queer historieskrivning och idén om konst som förslag på möjliga framtider. Hens arbete utforskar ofta kopplingar mellan personliga erfarenheter och större politiska och samhälleliga strukturer. Hultins arbete har visats såväl i Sverige som internationellt och finns representerat i samlingarna på Göteborgs konstmuseum och Malmö konstmuseum.

Obs! Fredagen den 20 september är utställningen endast öppen mellan kl. 16.00-18.00

 

 

<- Tillbaka till evenemang