De underjordiskas karneval - (P)ART OF THE BIOMASS
13 sep - 10 nov

De underjordiskas karneval – (P)ART OF THE BIOMASS

Välkommen till Klorofyllbaren, Kompost-o-scenen och MIKROBions dvalsäckar, i mellanrummet mellan fest och vila, frosseri och svält.

 I tider av brist eller omvälvande förändring kan hjuldjuren gå i dvala för att invänta bättre tider. De kan vänta i tusentals år.  Karnevalen markerar en stund av överflöd och fest innan fastan, det är också den tid då hierarkier och maktstrukturer vänds på ända och narren blir kung. Världen framträder i ett annat ljus och allt är för en stund möjligt.

 Utställningens karneval tillägnas de underjordiska, det myllrande liv som vi människor är beroende av men sällan ser eller ägnar en tanke. Den är en övning i skalförskjutningar, en lek med relationer och en meditation över landskap och livsvärldar i förändring. Vilka oavsiktliga arv och postindustriella monument lämnar vi efter oss? Vad framträder och ställs på ända om vi spenderar tid med mikrober och deras sätt att vara i världen? Vilka scener kan en kompost ställa till med?

Välkommen på vernissage fredagen den 13 september kl. 17.00

(p)Art of the Biomass är en konstplattform för tvärdisciplinära samarbeten och undersökningar, initierad av Janna Holmstedt & Malin Lobell. Filmen ”Att tvätta en ö” har gjorts i samarbete med Karin Wegsjö. Verket ”Kompost-o-scen” har utvecklats tillsammans med Jenny Salmson, tillsammansodlare och jordaktivist. Amit Sen har bidragit med musik till ”Mikrobion” och i förarbetet har forskarna Edith Hammer och Fredrik Klinghammer vid Instutionen för Mikrobiologisk ekologi, Lunds universitet, generöst delat kunskaper och material. Varmt tack till Melinda Bergman och Gerd Holmstedt för fantastiskt stöd vid sömnad av dvalsäckar och dräkter, samt Gylleboverket för värdefull arbetsvistelse.

Utställningen görs i samarbete med konst- och forskningsprojekt Humus economicus vid Statens historiska museer, som utforskar jordrelationer, samt jord som levande naturkulturarv. Delar av utställningen har växt fram ur dessa undersökningar. Förutom Janna Holmstedt och Malin Lobell består projektteamet av Karin Wegsjö, filmare och regissör, Jenny Lindblad, forskare i urbana studier vid KTH Kungliga Tekniska högskola, Christina Fredengren, professor i arkeologi, Uppsala universitet och Stockholms universitet, samt Cecilia Åsberg, professor i genus, natur och kultur, Linköpings universitet.

Malin Lobell är konstnär och trädgårdsmästare som länge utforskat växters politiska roll, matproduktion, samt mänskliga och mer-än-mänskliga relationer. Utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg med påbyggnad av studier till trädgårdsmästare och i grafisk form. Gästföreläsare vid bl.a. Stockholm Resilience Center.

Janna Holmstedt är konstnär och verksam som forskare vid Statens historiska museer. Hon arbetar med ljud, skapar installationer, samt bjuder in till vandringar och händelser för att väva berättelser och lyfta fram relationer mellan ting, platser och varelser som ofta förpassas till bakgrunden. Hon är utbildad på Umeå Konsthögskola, disputerade 2017 i Fri konst och ingår i forskningsnätverket The Posthumanities Hub.

Med stöd från Konstnärsnämnden. Humus economicus stöds av Formas.

 

 

 Gruppvisningar:
4-20 pers 2000 kr
21-29 pers 2500 kr
30+ pers 3000 kr
Fika 60 kr/person
Boka via telefon 0708672120 eller mail info@osterangenskonsthall.se

 

 

 

 

 

<- Tillbaka till evenemang