Bortom det Synliga - Filmen om Hilma af Klint på konsthallen
15 okt 18:00 - 20:30

Bortom det Synliga – Filmen om Hilma af Klint på konsthallen

Österängens Konsthall gör i samarbete med Folkets bio Jönköping och Jönköpings Filmfestival en gratis visning av Halina Dyrschka nya film om den svenska konstnären Hilma af Klint.
Det abstrakta måleriet som revolutionerade konstvärlden i början av 1900-talet har tillskrivits Kandinsky, Malevich och Mondrian. Idag vet vi bättre. Det var en svensk konstnär som var först och hon var kvinna.
Redan 1906 målade Hilma af Klint storslagna abstrakta verk, långt före det ryska och franska avantgardet. Flera av deras verk har stora likheter med de tavlor som af Klint målade flera år tidigare. Skulle Kandinsky kunna ha sett af Klints målningar och tagit intryck? Tanken är svindlande.
Af Klints målningar återfanns i ett vindsförråd på Strandvägen i Stockholm i slutet av 1960-talet, bara för att ignoreras av de stora institutionerna för modern konst. Idag är tonen en annan. Moderna Museet, Lousiana och Guggenheim i New York har alla haft hyllade af Klint-utställningar.
Utöver att ge Hilma af Klint en rättmätig plats i konsthistorien lyckas den tyska regissören Halina Dyrschka i denna dokumentär kongenialt förmedla den tidlösa, andliga och storslagna känsla som finns i Hilma af Klints verk.

Tisdagen den 15 oktober kl. 18.00. Antalet platser är begränsat. Först till kvarn gäller!

 

Regi: Halina Dyrschka
Land: Tyskland
Språk: Engelska, Svenska, Tyska
Textad på svenska
Längd: 93 minuter
Åldersgräns: Barntillåten

<- Tillbaka till evenemang