Hur påverkar verktygen resultatet? Vad händer med arkitekturen om processen omdefinieras?
I utställningen ”Arkitekturlabb” visas tre examensarbeten från Arkitekturskolan KTH som färdigställts under 2015-2016. Med en gemensam position och metodik undersöker projekten arkitektens roll och processens pedagogiska potential utifrån olika kontexter; det privata rummet, det offentliga rummet och det institutionella rummet.
I ett gemensamt manifest formulerar arkitekterna Oskar Kalmér, Emma Molitor och Johanna Nenander sin syn på arkitekturens roll i samhället:
-Vi tror att arkitekturproduktionen måste utgå från det levda, fysiska och erfarna. Att kroppen som verktyg och det personliga som utgångspunkt ger en specifik arkitektur, närmare människan.
-Vi tror på den fullskaliga skissen, att det händer något när vi testar i verkligheten, i verklig storlek, på den verkliga platsen.
-Vi tror att den kollaborativa processen, i dialog med andra, ger en bredare och djupare förståelse för arkitektur, både för oss själva och för våra medskapare.
-Vi tror på en ny arkitekturpraktik som lämnar utrymme för det oförutsägbara och pluralistiska, att en process som utmanar konventionen ger en mer lyhörd arkitektur.
Vernissage: Lördagen den 23 januari kl 12.00
I samarbete med: XL Bygg Edvardssons
I samband med uställningen arrangeras en ArtTalk med Tor Lindstrand, KTH, lördagen den 30 januari.
Läs mer här