Utsikter från Österängen
18 aug - 30 sep

Utsikter från Österängen

Under sommaren 2018 har konstnärerna Anton Wiraeus och Ossian Theselius varit Artist in Residence på Österängen. Deras arbete har varit platsspecifikt och helt utgått från den fysiska miljön på Österängen och österängsbornas egna tankar, idéer och önskemål. Ett tillfälligt medborgarkontor upprättades vid den gamla kiosken på Polstjärnevägen, dit boende bjöds in till ett antal workshops.

Kiosken har genom åren varit omdebatterad. Den har varit uppskattad av många, men av andra sedd som ett “tillhåll” där det stökats och skräpats ner. För en tid sedan beslutades att att kiosken skulle rivas. Men vad ska ersätta den? Några av förslagen som kommit upp i sommarens workshops är en klättervägg, lekplats, förskola, parkeringsplats, ett spa, en utomhus-swimmingpool, en ny kiosk eller ett café med glassbar.

Den konstnärliga processen har berört frågor om samhällets organisering på såväl mikro- som makronivå. I en åsiktskorg utanför konsthallen kunde förbipasserande svara på frågan “Vad skulle du ändra på om du var politiker?” Dessa åsikter, insikter och ideér presenteras  tillsammans med måleri och dokumentation från utomhusworkshopen som genomfördes vid kiosken i utställningen ”Utsikter från Österängen”.

Under utställningsperioden genomförs val till Sveriges riksdag, kommun och regioner och en del av konsthallen kommer att vara förtidsröstningslokal mellan den 23augusti och 8 september.

Artist Talk med Anton Wiraeus och Ossian Theselius den 8 september kl. 13.00. Välkommen!

Om konstnärerna

Anton Wiraeus är född 1980 och verksam i Stockholm. Han studerade vid konsthögskolan i Helsingfors och har därefter jobbat med skapande med olika material och tekniker.  Han inspireras av den föränderliga stadsmiljön och människors interaktioner med denna. Wiraues har ett pågående projekt med det sociala verket “Konstbastun” där bastubad ombord på en släpvagnsbastu har mött många människor och kulturuttryck de senaste fem åren.

Ossian Theselius är född 1983 och verksam i Malmö/Stockholm. Efter konststudier har han arbetat övervägande med måleri och olika muralmåleriprojekt i Sverige och runt om i världen. Theselius har genomfört offentliga gestaltningsuppdrag på bl.a. Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Han jobbar ofta pedagogiskt med workshops för barn & unga och arbetar ofta kollektivt i projekt med andra konstnärer vid sidan av sitt egna måleri.

 

<- Tillbaka till evenemang