Rätten Till Vättern: Hoten, hoppet & Juridiken
02 mar 18:00 - 19:30

Rätten Till Vättern: Hoten, hoppet & Juridiken

– En öppen digital föreläsning med Naturens Rättigheter och Vätternfonden

Vättern förser hundratusentals människor med dricksvatten och är hem åt ännu fler växter och djur. Men vad döljer sig egentligen under ytan? Hur kan det vara möjligt att Sverige som har så stark miljölagstiftning om och om igen låter Vättern och andra vatten brukas som dumpningsplats för bland annat försvarets ammunition – helt lagligt? Vad händer när man ger ett ekosystem juridiska rättigheter?

 

 

Naturens rättigheter kan vara en bärande idé för ett hållbart samhälle,
på samma gång konkret och paradigmskiftande. Denna rörelse sprider sig fort i världen och Pella Theil från nätverket Naturens Rättigheter kommer ge exempel på platser där människor inser hur deras mest grundläggande behov (av vatten exempelvis) är helt beroende av friska ekosystem. Men även hur relationen till dessa kan skifta på samhällsnivå genom att erkänna juridiska rättigheter för sjöar och floder.

Andreas Vos från Vätternfonden är producent och regissör till dokumentärfilmen ”Vättern under ytan”, en otroligt välgjord ögonöppnare som gräver djupt i hur sjön mår när man tittar längre än bara till ytan – och varför den mår som den gör. För att svensk vattenvård fungerar inte!

Andreas kommer att prata om varför filmen gjordes och vilka som står bakom.
Vad kom man egentligen fram till och finns det lösningar på problemen?

Föreläsningen är en del av konstprojektet ”Rätten till Vättern” som drivs av Österängens Konsthall i samarbete med en rad kultur- och miljöorganisationer runt Vättern. Projektet undersöker och prövar hur man med konsten som verktyg kan lyfta dessa frågor i samhället.

Alla uppmuntras till att ha sett filmen ”Vättern under ytan” innan föreläsningen.

Föreläsningen har 3 moment, två föreläsningar á 30 min var och ett modererat panelsamtal ca 20min.
Som åhörare har du din mikrofon avstängd men kan skicka frågor under panelsamtalet skriftligt i chatten, som moderator sedan väljer bland och läser upp.

Föreläsningen hålls som ett Zoom möte.
Vi har plats för 100 deltagare, vi öppnar väntrummet 10 min innan föreläsningen börjar, var gärna i tid så att du säkert får en plats.

Klicka här för att komma till mötet.
Kontakta jannie.sidenvik@osterangenskonsthall.com vid frågor.

 

<- Tillbaka till evenemang