Home is where the heart is Part II
24 okt - 22 nov

Home is where the heart is Part II

”Min kropp brinner av skam när jag inte samtalar eller delar konsten med någon. Mitt första minne av konsten är ett närmande, ett sökande av beauty. Jag skriver beauty eftersom svenska översättningen inte räcker. Jag vill inte. Orkar inte. Vettefan. 

Vi ser på tv och allt man känner är apati. Min far sa alltid: Apati är vad som kvarstår efter sökandet av synliggörande. Ett synliggörande av beauty som inte existerar på tv. Om jag måste definiera beauty: vördnad elegans.

 I ”Home is where the heart is” ser vi en man i en stillsam iscensatt bildsekvens, bära sin privata sarong på offentliga platser. Den vardagliga sarongen, som i hemlandet Somalia normalt bärs i offentliga miljöer, har i det nya landet kommit att bli ett plagg reserverat för hemmet och privata sammanhang. Det som tidigare var offentligt blev något privat. I detta gränsland, diasporans verklighet i det nya hemlandet, ville jag förhöja sarongen tillbaka in i det offentliga rummet. Detta projekt fortstätter i ”Home is where the heart is Part II.”

Jag har också bjudit in Fatima Moalim. Moalim arbetar med text, perfomance,video,skulptur. Min upplevelse av Moalims konst är beauty, en vördnad som jag inte sett tidigare. Jag vill se vad som händer när våra verk tillsammans finns ett rum. Men framförallt så är jag inte ensam. För mig är konsten ett samtal, att bjuda in en konstnär till min utställning är just det. Att ha ett samtal genom verken. Jag vet inte vart det leder, men jag vet några saker som är sanna:

Detta konstrum heter Österängens konsthall.
Världen är inte som den var igår.
Jag bjuder in Fatima Moalim för att hon gör beauty.
Jag försöker göra beatuy.”
– Salad Hilowle

Salad Hilowle (f. 1986) är konstnär och filmskapare, född i Mogadishu, Somalia och uppvuxen i Gävle. Han tog sin examen från Kungliga Konsthögskolan 2020. Hilowle har också studerat på Konstfack, där första delen ”Home is where the heart is” visades 2018. Filmen ”Letter to Sweden” (2017) fick juryns hedersomnämnande i kategorin ”Bästa kortfilm” på Tempo dokumentärfestival 2017.

Fatima Moallim (f.1992) är konstnär, född i Moskva, bosatt och verksam i Stockholm. Hon arbetar främst med performance- och videokonst. Fatima Moallim medverkande i Modernauställningen 2018 på Moderna Museet i Stockholm och har också gjort performances på Göteborgs Konstmuseum och Skånes Konstförening.

 

Anmälan

Internetbokning är inte tillgänglig för detta evenemang.

<- Tillbaka till evenemang