Bördan C
27 jan - 04 mar

Bördan C

Två råttor avbryter städningen på en snabbmatskedja genom att börja steppa och dansa med sina golvmoppar. En ensam storspigg söker sällskap på ett lågbudgethotell utmed en motorvägsled. Niki Lindroth von Bahr berättar moderna, melankoliska fabler där djuren får ta plats i en verklighet inte olik vår egen.

Niki Lindroth von Bahr (f.1985) är konstnär och animatör och är utbildad på Animationsakademien och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samt Nordiska Scenografiskolan i Skellefteå. Hennes arbete med filmer i stop-motionteknik har rönt stor uppmärksamhet världen över. Debutfilmen “En natt i Moskva” (2008) visades på Göteborg Film Festival samma år och 2010 kom “Tord och Tord” som nominerades till en Guldbagge för bästa kortfilm. I “Simhall” (2016) arbetade Lindroth tillsammans med författaren Jerker Virdborg som skrev manus. Här får den nedslitna simhallen symbolisera folkhemmets uppgång – och förfall.

”Min börda” (2017), en 14 minuter lång musikal som utspelar sig i ett köpcentrum intill en motorväg, tog två och ett halvt år att skapa. I filmen får vi möta ett antal individer, fast i ensamhet och monotoni och deras längtan efter mening och sammanhang.

“Min börda” har belönats med ett tjugotal svenska och internationella priser, som Startsladden 2017, Göteborgs filmfestivals kortfilmspris, Cristal-priset på Annecy, världens största animationsfestival samt Bästa Internationella kortfilm på Toronto International Film Festival.

Vid sidan av sitt arbete som filmskapare och konstnär, arbetar Lindroth också som kostymdesigner, exempelvis i David Bowies video “Blackstar” från 2015.

På Österängens Konsthall visades “Min Börda”, “Simhall” och “Tord och Tord” tillsammans med några av de detaljerade scenografierna från filmerna.

 

<- Tillbaka till evenemang