24 jan 18:00 - 19:30

ARTIST TALK: SONJA NILSSON

Sonja Nilsson (f.1977) är en svensk konstnär bosatt i Berlin. Karaktäristiskt för hennes arbete är att hon i sin gestaltning leker med starkt illusionistiska medel och får filmade personer att framträda likt hologram. Vi som betraktare blir ofta konfronterade och aktivt ställda i relation till verken. Karaktärerna till denna utställning brukade vara inkluderade och en del av vårt gemensamma rum, verket tar sig an och spelar på vår position i rummet och förhållandet till personerna i verket.

Sonja Nilsson, som bland annat ställt ut på Färgfabriken och Liljevalchs i Stockholm, visar på Österängens Konsthall för första gången en serie nya verk under titeln ”Visibility is a trap”. Verken kretsar kring sociologins begrepp passing; hur en person kan ha förmågan att uppfattas som en medlem av en identitetsgrupp eller kategori annan än sitt ursprung.
Utställningen består av en videoinstallation med sex scener där ett antal karaktärer möts och hamnar i samtal, diskussioner, gräl och även i en jamsession. Personerna i scenerna är baserade på fall med kända personer som alla relaterar till temat. Karaktärerna diskuterar bland annat harmlösa lögner, autenticitet, styrkan i övertygelse, appropriation, ingen återvändo efter outing, att äga eller inte äga sin historia och att få eller förlora privilegier.

I ett exklusivt artist talk på VOX Hotel berättar Sonja Nilsson mer om sig själv, sitt arbete och den kommande utställningen på Österängens Konsthall.

Fri entré, ingen föranmälan behövs.
After work-erbjudande i baren!

Vox Hotel onsdagen den 24 januari kl. 18.00

<- Tillbaka till evenemang