Afrang Nordlöf Malekian: The Taste of Pomegranate
12 apr - 19 maj 00:00

Afrang Nordlöf Malekian: The Taste of Pomegranate

I utställningen “The Taste of Pomegranate” får vi ta del av migrationens berättelser, genom flyktiga minnen, dofter och smaker.
En blommas blyga blick i en svensk förort.
Recept på drömmar och visioner om ett annat samhälle i Iran.

En nejlika i en minneslund i Chile.

Här viskar människorna, växterna, frukterna, maten och jorden tillsammans om migrationens vardagliga berättelser. Vad är smaken på mandarinen som är från den rätta sidan av gränsen och inte härifrån? Vad är färgen på ett granatäpple som du inte har?

Centralt i utställningen är granatäpplets mytologiska berättelser om liv, död och återfödelse. Berättelserna kommer i granatäpplets alla möjliga slags färger och nyanser, de sprider sig likt frön och slår rot i nya jordar och hjärtan. Vardera verk är på så vis ett motgift mot glömskan och anspelar på den palestinske poeten Mahmoud Darwishs uttryck “minne för glömskan”, om hur vår glömska i sig också är ett minne. I denna utställning på Österängens konsthall och i konsthallens koloinilott har verken, likt frön såtts till alla de som inte vill eller kan glömma.

Afrang Nordlöf Malekian är en internationellt verksam konstnär med en masterexamen i fri konst från Kungl. Konsthögskolan, Stockholm och the Dutch Art Institute, Arnhem (2022). Han arbetar med historiens obemärkta aktörer och skapare genom att förstå historien som en form av konstruerad dokumentation. En historia som kan realisera oförverkligade drömmar. Konstnären undersöker hur bilder och ord kan återge eller osynliggöra narrativ och hierarkier, som ständigt förskjuts för att ersättas med nya.

Välkommen på vernissage fredagen den 12 april kl. 17.00

Program
Fredagen den 12 april

17:00 Dörrarna öppnas. Konsthallen bjuder på mat och dryck.
17.30 Invigningstal av kulturnämndens ordförande Lena Sumedrea, Vätterhems VD Raymond Paska och konsthallens ordförande Helena Lind
18:00: Performance: The Taste of Pomegranate – Afrang Nordlöf Malekian och Iliada Charalambous bjuder in alla att som vill att slå sig ned vid det långa bordet och skala granatäpplen och dela minnen tillsammans.

Lördagen den 13 april

11:00-15:00: Konsthallen, butik och café öppet
11.00: Öppen visning av konsthallens nya lokaler och utställningen The Taste of Pomegranate
13:00: Öppen visning av konsthallens nya lokaler och utställningen The Taste of Pomegranate

Söndagen den 14 april

11:00-15:00: Konsthallen, butik och café öppet
13:00-15:00: Workshop för barn med Karin Johansdotter

Fri entré!

<- Tillbaka till evenemang