Österängens konsthall startar konstskola för unga

25 juni 2024 8:30

Till hösten startar Kollektivet – en konstskola för unga mellan 13-16 år på Österängens konsthall. Kollektivet leds två  konstpedagoger och kommer dessutom ha gästande konstpedagoger i ett nyinstiftat konstpedagogresidens.
Vi tror vi har hittat en form som kommer kännas väldigt fri, men ändå erbjuda både en trygg plats och konstnärlig utveckling för unga, säger konstpedagogerna Linnea Bertlin och Karin Johansdotter.

Österängens konsthall har sedan starten för snart nio år sedan haft en omfattande barnverksamhet med runt 2 000 deltagande barn och unga varje år. Nu vill konsthallen erbjuda en kvalitativ verksamhet också för de som kommit upp i tonåren.
Ungdomar idag konsumerar musik, konst och kultur i stor utsträckning men det finns för lite stöd för det egna skapandet. Vi anser att vi är skyldiga att ta unga på allvar och ge dem rum som de själva kan påverka och utforma, där lust och kreativitet är centrala begrepp, säger Linnea Bertlin.

Till hösten startar därför Kollektivet – en konstskola som vänder sig till unga mellan 13 och 16 år. Det blir två träffar i veckan, där konstpedagogerna Linnea Bertlin och Karin Johansdotter kommer att fungera mer som handledare än som lärare. Kollektivet är helt gratis och kräver ingen föranmälan, utan det är bara att dyka upp.
I Kollektivet ingår också ett konstpedagogresidens. I våras gick ett Open Call ut till konstpedagoger över hela landet med en inbjudan att komma till Österängen och vara gästhandledare på Kollektivet under två veckor.

Responsen blev stor, bland ett 30-tal sökande valdes tre konstpedagoger ut:

  • Amira Al-Rayes, Göteborg. Amira arbetar med erfarenhet av migration och känslan att befinna sig i mellanförskap.
  • Karin Jonsson, Umeå. Karin har en lång erfarenhet som konstpedagog på olika institutioner och arbetar just nu med fokus på grafik och tryck i olika former.
  •  Bella Normark, Köpenhamn.  Bellas konst fokuserar på  DIY/DIT (Do-It-Yourself/Do-It-Together), bland annat genom att skapa zines. Hen har också ett intresse av odling och arbete med naturmaterial.

Kollektivets konstpedagoger och gästande residenspedagoger finns på plats för handledning och inspiration, men styr inte deltagarnas arbete. Kollektivet kommer att ha plats för ungefär 15 deltagare åt gången. Inbjudan kommer att gå ut brett, till samtliga högstadieskolor i Jönköpings kommun.
– Tanken är att terminen ska avslutas med en gemensam utställning, men det är inte det viktiga här, utan de kreativa processerna som vi upplever tillsammans, säger Karin Johansdotter.

Kollektivet drivs av Österängens konsthall i samarbete med Jönköpings kommun och med stöd av Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa.

 

Kontakt:

Johanna Linder, verksamhetschef
Tel: 0768-610900
Mail: johanna.linder@osterangenskonsthall.se

<- Tillbaka till nyheter