ÖK POP UP: BOTTEN UPP MED UGGLAN + SKRÄPKONST med AMIR FAQIRI
24 maj - 30 maj

ÖK POP UP: BOTTEN UPP MED UGGLAN + SKRÄPKONST med AMIR FAQIRI

Mellan den 24-31 maj tar Österängens Konsthall över en tom butikslokal på Smedjegatan i Jönköping!
 Vi har bjudit in skräpkonstnären Amir Faqiri samt konstkollektivet Ugglan från Vadstena som under sitt residens i Jönköping kommer att bygga upp en redaktion i lokalen, sända liveradio, visa filmer och göra intervjuer med förbipasserande. Residenset är en del av Österängens Konsthalls projekt “Rätten till Vättern”.

På grund av pandemin får vi tyvärr inte ta emot besökare inne i lokalen, men förbipasserande kommer kunna bevittna konstkollektivet Ugglans  redaktionella verksamhet på monitorer i ett skyltfönster och fönsterskåda in bakom kulisserna. Samtidigt kommer olika aktiviteter att genomföras på olika platser, bland annat i form av videointervjuer med jönköpingsbor i olika bostadsområden. Intervjuerna är tänkta att utföras spontant och handla om ett brett undersökande av relationen mellan människor och vatten och mera specifikt hur vi människor upplever att vår relation till ett vattendrag påverkar vår mentala hälsa och livskvalitet.

I konstprojektet ”Rätten till Vättern”  utvecklar Konstkollektivet Ugglan sina idéer om konstnärliga processer och platsspecifika involverande installationer. UGGLAN utmanar sina egna roller och kompetenser genom ett slags upptäcktsresande utforskande av forskningsarbetets upptäckande. Mer konkret kommer Konstkollektivet UGGLAN i sommar  att ge sig ut på en expedition runt omkring, genom och ner i Vättern. Med nedslag och strandhugg på utvalda platser längs vägen kommer UGGLAN att undersöka hur det egentligen står till med Vättern. Hur påverkar det sjön och naturen runt omkring och hur påverkas alla vi djur i sjöns närhet av det som människan utsatt och utsätter Vättern för? En rad samarbeten kommer att inledas med lokalbefolkningen, organisationer och aktörer längs vägen. UGGLAN vill visualisera resultaten av teknisk, biologisk och konstnärlig forskning för att tydliggöra och inspirera till engagemang och handling för Vätterns väl.

Amir Faqiri är initiativtagare till “Keep Jkpg Clean” och vill göra Jönköping och Vätterstranden helt fritt från skräp. Han ordnar skräpplockardagar, föreläser och försöker hitta lösningar för att mikroplaster och gifter inte ska hamna i naturen. Nu ställer han för första gången ut den konst han skapat av en del av allt det skräp han hittat i naturen.

VAD: Utställningar, liveradio, film, konst
VAR: Smedjegatan 13B
NÄR: 24-31 MAJ
HUR: I skyltfönstret och utanför lokalen (på grund av pandemin får vi inte ta emot besökare i lokalen)
FÖLJ: Österängens Konsthall på instagram för att få koll på allt som händer under veckan!

Österängens Konsthalls popup i city är en del av Skådebanan Smålands projekt “Skåderier” som pågår på Smedjegatan i Jönköping mellan den 10 maj-30 juni. Projektet stöds av Jönköpings kommun, Region Jönköpings Län, Norheds stiftelse och Jönköping city AB.

<- Tillbaka till evenemang